Marka bir işletmeyi diğer işletmelerden ayıran en büyük özelliklerden biridir. Bir ürün veya tanıtılan hizmetin geniş kitleler tarafından tanınıp sevilmesi konusunda önemli fonksiyona sahiptir. Zira şimdilerde tüketicilerin çoğu ürün veya hizmet arasında bir tercih yaparken marka üzerinden tercih yaparak karar vermektedirler.
Bir işletmenin faaliyet gösterdiği alanda en iyi şekilde temsil eden ve görünü kılan tüketicilerin tercih konusunda etkili olan marka tescili işletmeler tarafından fazla önem verilmektedir. Marka tescil işletmelerin korunması ve kopyalanmasının önüne geçmektedir.
Ayrıca marka, işletmenin varlığını temsil eden ve tüketiciye kısa yoldan ulaşmayı sağlayan bir özelliktir. Bu özelliğin bu kadar korunması önemliyken hak sahibinin tüm hakkının yasal olarak garanti altına alınması şarttır.
Marka tescil başvurusu nasıl yapılır?
Markayı yasal olarak koruma altına almak için tecil başvurusunda bulunulmaktadır. Türk Patent Enstitüsü (TPE) bu başvuruların yapıldığı ve karara bağlandığı kurumdur. Bu kuruma başvurular iki şekilde yapılmaktadır.
- Bireysel başvurular
- Atanılacak vekil aracılığı ile yapılacak başvurular
Marka tescil başvurusu belgelerin eksizsiz bir biçimde oluşturulması ve teslim edilmesi şart olmakla teslim tarihinden itibaren başlamaktadır. Marka başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken bir husus marka içerisinde Latin alfabesindeki harfler dışında harfler yer almışsa bunlardan geçerli mevcut alfabedeki karşılıkları açıkça belli edilmelidir.
Söz konusu belgeler ve vekalet belgesi başta olmakla birlikte başvuruyu yapan kişinin açık kimliğine ait belgeler, başvuru için gerekçe olan ürün ve hizmetin açıklamalı listesi, başvuru ücretinin ödendiğine dair belge, rüçhan hakkı talep edildiyse bunun ücretinin ödendiği gösteren belge ve ortak marka başvurusu ile ilgili şartname şeklindedir.
Marka tescil süreçleri nasıl işlemektedir?
Marka hakkının tamamen işletme hakimiyetine geçmesi için, başvurunun ardından yürütülen sürecin işlenmesi gerekir. Belirli aşamalar içeren bu bu süreç bazı durumlarda ise uzayabildiği ortalama olarak 7 ay gibi zaman dilimi sonunda bitmekte ve başvuru kesin sonuca bağlanmakta.
- İstenilen tüm evraklar ve tescil başvurusu
- Türk Patent Enstitüsü başvuruyu inceleyip sınıflandırma yapması
- Olduğu taktirde başvura ilişkin itirazların incelenmesi ve karara bağlanması
- Tescil belgesinin belirlenmesi ya da uygun görülmediği durumlarda reddedilmesi
Tüm bu süreçlerin ardından kesin karara bağlanan başvuru sonucu tescil edilen marka sicile kaydedildikten sonra marka tescil belgesi almaya hak kazanmıştır. Ve bu belgeyi 10 yıl boyunca kullanma hakkına sahiptirler. 10 yılın sonunda bu belgeyi yenileyerek 10 yıl daha kullanma hakkı kazanabilirler.